Nu är det dags för ungdomarna i Slaka och Skeda att ta sig an de medeltida balladerna efter Greta Naterberg och Maja Hansdotter! Detta är ju är deras eget lokala kulturarv, som de nu ska tolka på sitt sätt. Under oktober månad kommer Slaka-eleverna att arbeta med Per Tyrssons döttrar och Skeda-eleverna med Lindormen.

Jag kommer att besöka Slaka skola på onsdagarna och Skeda skola på torsdagarna under arbetsperioden. Fredagen den 29/10 kommer eleverna från båda skolorna att sammanstråla och visa varandra sina tolkningar. Till våren återkommer jag och då kommer vi att bjuda in familjer och annan publik till en föreställning.

De medeltida balladerna efter Greta och Maja är en del av den unika folkmusikskatt av ballader, sånglekar och instrumentalmusik som har anknytning till Slaka. Min samarbetspartner i skolprojektet heter Karin Eriksson och är balladforskare på Linnéuniveristetet i Växjö.

Projektet Slakamusiken syftar till att sammanställa, tillgängliggöra och framför allt levandegöra detta lokala kulturarv. Att ge repertoaren vidare till bygdens unga är en viktig uppgift i projektet, och jag är mycket glad att detta börjar NU!

Tjohooo! / Marie

Annonser