”Smaskens” sa Karl XII när han, under en härjningsresa i Turkiet, fick smaka vinbladsdolmar. ”Når sånt kunde vi ju faktiskt göra hemma också, vi har ju iallafall vitkål!” Och så fick det bli, hädanefter hade vi kåldolmar.

Första gången jag hörde den historien var på 19-talet, jag jobbade i Landskrona, som chef för Kulturskolan och i integrationsprojektet Landskrona för kulturmöte. Nynazisterna hade redan tagit över Sveriges flagga, nu började de göra anspråk på den 30 november, Karl XIIs dag med manifestationer. Det kändes otryggt. Landskrona kokade. Därför är jag så himla glad att Kåldolmens dag blev uppfunnen, om än ganska många år senare, en genialisk idé! Att fira dagen och att vi fortsätter att dela sådant som är gott och härligt med varandra, inspireras och göra nya varianter av smaskigheter och livsnjutningar. I kväll firades Kåldolmens dag i min hemstad Linköping, i en fullsatt Domkyrka och med skön stämning. Kvällen började med fin musik på sitar med Gitte Swaminathan, tal av kommunalrådet Carina Boberg en varm hälsning av producenten och initiativtagaren Farouk Raisi och sedan var det dags för kvällens huvudattraktion Sousou och Maher Cissoko med basist. Jag gillar deras coola, svängiga, trovärdiga musik och jag gillar jätteharpan Kora. Hög närvaro och vissa låtar som bara vred om en… I bland fick jag känsla av att Sousou och Maher satt vid rodret i varsin båt som gungade fram så stolt!

image

Det var helt rätt musik för detta tillfälle, och att vi fick sjunga med i flera låtar var också kul och gemenskapsstärkande. Det blev en gemensam låt också, från Farouks tradition – sång, kora, sitar, gitarr, bas,  djembe och hela publiken. Tack alla för en härlig kväll. Kärlek och respekt!

image/Marie

Annonser