Utifrån boken Källan i Slaka – en bok om svensk folkmusik erbjuder jag och Östgöta Brasskvintett projekt och konserter kring balladerna och sånglekarna från Slaka och Landeryd. De passar fint till Skapande skola eller andra kulturprojekt i skolan.

”Falska klaffare” med Östgöta Brasskvintett och Marie Länne Persson:

– Gör en musikföreställning! Projekt (8-12 år)

– Beställ en konsert – Konsert (8-16 år)

 

”Lekar och ballader på Slaka Backe” Projekt (6-10 år) med Marie Länne Persson

”Lyssna nu, Beata” Konsert (6-10 år) med Marie Länne Persson

 

Ett projekt utgår ifrån sångerna och vi kan gå in på till exempel:

Bild – en ballad är som en film eller en jättelång serie-strip, varje vers är en egen bild. Här på sidan ser du bilder som elever har gjort utifrån balladen om Per Tyrsons Döttrar, den ballad som inspirerade vår världsberömde filmskapare Ingemar Bergman till filmen Jungfrukällan.

Berättande – arbeta med texten, hur man kan tyda den och hur man sjunger så att den spännande berättelsen går fram.

Musik – sångerna arrangeras, via gehör eller noter, för de instrument som spelas av eleverna i klassen. Enkla svängiga arr som lyfter fram berättelsen!

Dans – både ballader och sånglekar är gjorda för att dansas. I sånglekarna handlar det mycket om att leka, imponera, välja, skoja och utmana varandra. Balladerna har ett enkelt steg som vi dansar i ring och i kedja, ett steg som har en viktig betydelse….

Vår egen kulturhistoria – sångerna är i en muntlig tradition, man lärde sångerna av varandra utan att man kunde läsa eller skriva. Varje sångare satte sin prägel och sin historia på sången. Genom sångerna och sångarna får vi lära oss mycket om hur det var här i vår bygd för 200 år sedan. Det var då allt tecknades ned! Med sånglekarna jobbar vi i åk 0-3, med balladerna i åk 3-6.

Såhär gör vi: Först kommer jag och träffar de vuxna, presenterar sångerna och så bestämmer vi inriktning, gruppindelning och allt det där med scheman och lokaler. Så kommer jag och träffar eleverna, tillsammans med  någon vuxen, 3 gånger. Jag fixar såklart med texter, ljudfiler och noter. 4:e träffen, så ses vi allihop och sätter samman allt till en riktig fest!

DSC02113 Hela projektet kan också fås tillsammans med Östgöta Brasskvintett, då heter programmet Falska Klaffare! Brasskvintetten och Marie kommer då på 2 besök, ett introduktions- och inspirationsprogram och en avslutande föreställning där eleverna medverkar.

Per Tyrssons Döttrar

Per Tyrssons döttrar