Alla nuvarande och blivande medlemmar hälsas välkomna till föreningen Slakamusikens Årsmöte söndagen den 21 april kl 15:00. Senaste tiden har våra balladträffar ju skett hemma hos Marie i Tannefors, men Årsmötet håller vi som förr på Kyrkliden i kära gamla Slaka.

Till medlemmarna i Föreningen Slakamusiken

Kallelse till årsmöte 2024

Styrelsen hälsar dig välkommen till Föreningen Slakamusikens årsmöte som kommer att äga rum på Kyrkliden, Slaka, söndag 21 / 28 april kl 15.00.

Efter årsmötesförhandlingarna bjuder föreningen på fika och sedan blir det balladdans och sång i vanlig ordning.

Anmälan + ev. Specialkost meddelas till lena.kulturkraft@gmail.com senast månd.15 april.

Varmt välkomna önskar styrelsen.

 Dagordning

      1. Mötets öppnande

      2. Fråga om mötets behörighet

      3.  Val av ordförande och sekreterare för mötet.

      4.  Fastställande av röstlängd för mötet.

      5.  Val av protokolljusterare och rösträknare.

      6.  Fastställande av dagordning.

      7.  Styrelsens verksamhetsberättelse för det senaste verksamhetsåret.

      8.  Ekonomisk berättelse för 2023. Den ekonomiska berättelsen för 2023 gäller          föreningens ordinarie verksamhet, då Festivalens slutredovisning sker efter    årsmötet.

      9. Revisionsberättelse för 2023

     10.  Fråga om ansvarsfrihet för styrelsen för 2023.

     11. Fastställande av medlemsavgiftens storlek för nästkommande år.

     12.Presentation av verksamhetsplanen för 2024 och fastställande av densamma.

13. Behandling av budget för det kommande verksamhets/räkenskapsåret.

14. Ordförande  i föreningen, Marie Länne Persson, är vald på 2 år t.o.m april 2025, vikarieras av vice ordförande Lillott Forsberg tills vidare.

15. Val av kassör i föreningen för en tid av 2 år.

16. Val av övriga styrelseledamöter 2 st för en tid av 2 år.

17. Val av revisorer 2 st, ordinarie och suppleant om 1 år.

18. Val av valberedare 2 st, sammankallande och suppleant om 1 år.

19. Behandling av styrelsens förslag, och motioner inkomna senast 31/1.

20. Övriga frågor.

21.  Mötet avslutas.

    Kära vänner!

    KÖX i Tannefors är en ny, mycket liten, scen på samma ställe som där vi träffas och dansar och sjunger ballader numera: hemma hos mig och hunden Skum på Tegelbruksgatan 11 i Tannefors, Linköping. Vi har nyligen haft premiär med den äventyrliga Lunnevadsgruppen Trio Mosaik, och nu återstår två tillfällen i den allra tidigaste spelperioden:

    KÖX-musik med Khala Uma Trio måndag 5 feb kl 19, och

    KÖX-lyrik med Tina K Persson och mig, Marie Länne Persson måndag den 26 feb kl 19

    Det går bra att anmäla att du kommer genom att maila marie.lanne.persson @ gmail.com (men ta bort blankstegen kring @)Mer info längre ner, men först VÅRENS BALLADTRÄFFAR söndagar 17-20, samma adress som ovan.

    11 feb

    10 mars

    21 april – årsmöte hålls kl 15 på Kyrkliden i Slaka

    19 maj

    16 juni

    Vi har en del kul planer inför denna vår, kom på träffarna så får ni veta!

    Och glöm inte att betala medlemsavgiften, fortfarande bara 150kr! Betala til BG 5148-3147 eller swish 123 125 90 68. TACK!!!

    Och så KÖX ⤵️

    KÖX-program januari- februari 2024
    Månd 29/1 Musik: Trio Mosaik
    Måndag 5/2 Musik: Khala Uma
    Måndag 26/2 Lyrik: Tina Persson och Marie Länne Persson – Dikter & Ballader
    Anmäl dig genom att maila till marie.lanne.persson@gmail.com
    Skriv ”KÖX” och 1, 2 eller 3 i rubrikrutan och skriv vem/vilka som kommer. Så kan vi säkra din plats och fixa lagom mycket smaskens till pausen 😋 Tack 🧂🎶

    Två steg framåt, ett tillbaka. Ni vet…

    / Marie

    Efter en jätterolig, fullsatt JULVISSTUGA – med avslutande balladdans – på Östgötafolks Folkmusikcafé i fredags, är det nu dags att bjuda in er alla till december månads balladträff på söndag 10/ kl 17 – 20 på Tegelbruksgatan 11 i Tannefors, Linköping. Det brukar bli många ballader med jultema denna gång – Staffansvisor, stjärnvisor, vintervisor mm. Som vanligt tar du med dig det du vill äta till fikat, te och kaffe finns.

    Du som är regelbunden besökare på balladträffarna eller bara vill stödja vårt arbete med att förvalta, utforska och presentera vår rikedom av medeltida ballader, är välkommen att betala din medlemsavgift för 2024. Avgiften är på 150kr/år och betalas till BG 5148-3147 eller med swish till 123 125 90 68. När du betalat ska du också skicka ett mail till vår kassör David Siljat (denelian5 @ hotmail.com) med ditt namn och kontaktuppgifter, så vi kan kontakta dig om vad som händer. Du som är ny medlem får dessutom en välkomstgåva: vår unika CD EN FÖRGYLLANDE VÄV inspelad till dans!

    Varmt välkomna till Slaka Balladforum hemma hos Marie och hunden Skum!

    Nu har vi landat lite efter FATTIG punkt ELAK – Balladfestivalen på Borghamn Strand, och det är dags att se till att hålla balladspåret varmt året ut. Det första som händer är att Slaka Balladforum håller en workshop i balladdans på Norrköpings Folkmusikfestival lördagen den 14 oktober kl 13-14!

    Sedan fortsätter vi med månatliga söndagsträffar hemma hos Marie Länne Persson i Tannefors, Linköping. Datum och tider finns under inlägget från Norrköpingsfestivalen nedan.

    Balladträffarna för i höst blir söndagarna 22 oktober, 26 november och 10 december kl 17-20 hemma hos Marie och hunden Skum på Tegelbruksgatan 11 i stadsdelen Tannefors, Linköping. Te och kaffe finns, du tar med dig det du vill äta.

    Välkommen både till festivalworkshopen och till våra balladträffar!

    Torsdagen den 17 augusti invigde vi Fattig punkt Elak, Sveriges första Balladfestival!

    Efter inledande balladdans på Borghamn Strand och ett intressant föredrag om hur man hittar alla ballader i arkivens skattkammare, hölls själva invigningskonserten av RANARIM i Rogslösa medeltida kyrka, vars port inspirerat till vårt festivalbiljettband. Fyra dagar, medverkande och besökare från flera nationer och alla generationer, konserter, workshops, föredrag, balladdans, kvaddans, sångjam – så det stod härliga till – allt i en magisk natur…

    Tusen tack alla medverkande och deltagare som var med💗 Tillsammans gjorde vi denna unika festival till ett minne för livet!

    Nu kommer vi att lägga upp en del minnesbilder här på Slakamusikens sida och på vår Facebooksida Säkert har ni också bilder som ni kanske delar.

    Tagga gärna era festivalinlägg #fattigpunktelak #balladfestivalenpåborghamnstrand när ni delar dem!

    Fler bilder och filmer kommer!

    Festivalen är invigd!

    Foto: Monica Schön

    Ranarim i solguld efter invigningskonserten i Rogslösa kyrka.

    Foto: Magnus Lundmark

    Festivalbandet inspirerat av Rogslösaporten. Monica Schön gjorde skissen och Alva Klasson gjorde grafiken.

    Folk och Rackare!

    Legenderna som gjort att vi håller på med ballader idag. Nu gjorde de en underbar konsert i vårt Tipitält med Vättern som bakgrund! På riktigt!

    📸

    I Bildverkstaden skapades bilder ur de ballader vi sjöng och dansade. Något som förekommit sedan…. ja, vem vet?

    Foto: Lena Olsson

    Färöisk kvaddans i Blå Salen!

    Jónleif Johannesen, Rasmus Joensen och Andrea Susanne Opielka ledde oss och hela Balzar-huset gungade. Ännu en dröm gick i uppfyllelse!

    Foto: Love Gustafsson

    Söndag den 20 augusti. Balladdans, en ceremoni vid Bockakyrkogården och tack och farväl!

    Foto: Amir Atsmon

    Så är vi igång! Första festivaldagen bjöd på härliga möten, intressant arkivguidning, balladdans, en formidabel invigningskonsert med Ranarim och till slut en god kvällsmat på Borghamn Strand med sång, ännu fler möten och dans.

    Idag fredag handlar om traditioner och hemligheter, lördag om hur vi använder balladerna idag, och på avskedsdagen söndag håller vi en liten ceremoni vid Bockakyrkogården med sång och berättande. Vi gör det för att hedra de personer som ligger begravda där, de som byggde Göta Kanal. Inträdet är fritt denna dag men man kan gärna få donera en frivillig slant till Föreningen Svenskbyborna, som stöttar innevånarna i Gammalsvenskby, Ukraina. I

    nvånarna där härstammar från de svensktalande bygderna i Estland sedan 1200-talet som på 1700-talet tvångsflyttades från Dagö till ett område i Ukraina. Genom svåra umbäranden var den gemensamma koralsången av stark betydelse. När några svenskbybor kunde flytta till Sverige på 1920-talet, kunde deras ålderdomliga folkliga koraler dokumenteras och blev på en unik länk till folklig koralsång, av stor betydelse för oss nutida folksångare. Vi vill på detta sätt ge svenskbyborna stöd i deras nutida umbäranden, och tacka för sången.

    Den starka balladtraditionen i Östergötland bars upp av bl.a. sångerskorna i Slaka utaför Linköping. En sv dem, hon som kallades Månssan, vet vi inte sp mycket om, bara att hon var mycket skicklig och ofta hade en personlig touch på sina varianter. Det enda som står om henne i kyrkoböckerna är just ”Fattig. Elak”. Dessa ord fick ge namn pt vår festival,dels för att de är en hälsning från det tidiga 1800-talet, dels för att de säger något om balladerna som genre: karga texter och ”elaka” slut…

    Idag börjar vår festival! Du som kommer får ett festivalband inspirerat av dörren i Rogslösa kyrka, där Ranarim håller invignings konsert kl 19.

    Monica Schön gjorde skissen, Alva Klasson designen.

    Köp biljett på kulturbiljetter.se

    Välkommen!

    Folkmusikfamiljer, sagofamiljer, sångfamiljer, fantasifamiljer, nyfikna familjer, trötta och pigga, drömska och praktiska, stora och pyttesmå – välkomna till Balladfestivalen!

    Tillsammans kan ni till exempel gå på Bildworkshop där ni kan skapa bilder inspirerade av ballader. Ni kan gå på härliga konserter där ni själva får vara med och sjunga, och ni kan vara med i den dansande, sjungande kedjan…

    Kul att göra något tillsammans, och ta minnen med sig hem….

    Psst! Barn under 15 år går in gratis MEN de får ett fint festivalband ändå (de vuxna får köpa biljett)

    Nu är festivalveckan här och kl 19 på torsdag 17 august inviger vi Balladfestivalen på Borghamn Strand i Rogslösa kyrka med fantastiska Medeltidaballad-bandet RANARIM! I biljettpriset, 300kr, ingår en eftersits med måltid – en god vegetarisk rätt – och musikalisk samvaro i restaurangen på Borghamn Strand.

    Det finns biljetter kvar till invigningen, men antalet platser är begränsat så du måste boka biljett på förhand! På Kulturbiljetter.se bokar du till torsdagen, fredag, lördag eller hela festivalen 17-20 augusti.

    OBS: Har du redan festivalbiljett eller torsdagsbiljett ingår både Ranarim och kvällsmaten i din biljett – dessutom balladdans och het insiderinformation från våra bästa musikarkiv (Rubrik ”Häng med till källorna!”)

    Hjärtligt välkommen!

    Nu är det efterlängtade tidsschemat här, dag för dag. Var så goda!

    (uppdaterat 23-08-14)

    Din biljett handar du på Kulturbiljetter